Etäeläinlääkintä tuo avun aina ulottuville

Kuka olet?
Elisa Krohn, vuonna 2011 Helsingin yliopistosta valmistunut eläinlääkäri ja Evidensian etäeläinlääkintätiimin vetäjä.
Kerro hieman urastasi, miten olet päätynyt nykyisiin tehtäviisi?
”Aloitin Evidensialla vuonna 2016 eläinlääkärin kesäsijaisena, mutta aluksi määräaikaisesta tehtävästä avautuikin ura. Muutaman viimeisen vuoden ajan olen toiminut Evidensian etäeläinlääkintätiimin esihenkilönä ja kehittänyt etäeläinlääkintäpalveluja. Ura löysi nykyisen suuntansa kollegan vinkattua sisäisessä haussa olevasta mielenkiintoisesta paikasta.
Ennen nykyisiä tehtäviä olen toiminut mm. ympäristöterveydenhuollon sekä lääketeollisuuden puolella lääkkeiden haittavaikutusten parissa. Pidän tärkeänä alan ja lainsäädännön kehittymisen seuraamista eläinlääketieteen eri osa-alueilla. ”
Mikä nykyisessä työssäsi motivoi?
”Pidän toimintamallien kyseenalaistamisesta ja asioiden uudelleenajattelusta, jotta päästään mahdollisimman tarkoituksenmukaiseen lopputulokseen. Tärkeää on myös mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen ja työn merkityksellisyys.
Koen etäjohtamisen sekä uudenlaisten palveluiden kehittämisen erittäin luovaksi tehtäväksi, joka on merkittävästi kehittänyt osaamista sekä eläinlääkärinä että esihenkilönä. ”
Omaa tiimiänsä Elisa kiittelee mahtavasta tiimityöstä, yhteishengestä ja kulkemisesta mukana ideoiden toteutuksessa.
Tekninen tai tietotekninen uravalinta olisivat olleet Elisalle vaihtoehtoisia ammattivalintoja jo nuorena ja nykyisessä tehtävässään hän onkin kokenut upeana mahdollisuuden toteuttaa myös eläinlääketieteen ulkopuolista innostustaan ja osaamista.
”Ilman Evidensian verkostoa, ympäröivää vastuullista ja osaavaa ammattilaisjoukkoa ja innostavaa toimintaympäristöä, vastaavaa mahdollisuutta olisi vaikea kuvitella.”
Miten digitalisaatio näkyy nykypäivän eläinlääketieteessä?
”Etenkin nuorten suhtautuminen palveluihin ja asiakaspalvelun prosessiin ovat muuttuneet, halutaan varata aika ja saada palveluja ilman jonotusta. Toisaalta digitalisaation myötä asiakkaat löytävät huomattavasti tietoa itsekin ja odottavat sitä olevan tarjolla. Eläinlääkäreille lisääntyvä digitalisaatio mahdollistaa tehokkaan tiedon saatavuuden, kouluttautumisen ja verkostoitumisen kollegoiden välillä. ”
Millaista etäeläinlääkärin työ on?
”Etäeläinlääkärinä pääset kurkistamaan koko Suomen eläinlääketieteen kenttään ja auttamaan asiakkaita usein heti ensi hädässä. Tehtävässä oppii jatkuvasti uutta, koska tietoa joutuu hakemaan laajasti eri osa-alueilta lemmikkien auttamiseksi. Itse pidän erityisesti siitä, että pääsen auttamaan omistajia sairaiden lemmikkien hoidossa fyysisten käyntien välillä. Se mitä lemmikin kotona tapahtuu, on lemmikin hyvinvoinnin ja paranemisen osalta myös iso osa hoitoa. Ja tiimityö on tosi hauskaa etänäkin!”
Millaisena näet eläinlääketieteen tulevaisuuden lisääntyvää digitalisaatiota silmällä pitäen?
”Eläinlääkinnän etiikka tai eläinlääkärin tehtävänkuva ei digitalisaation myötä oikeastaan muutu, eläinlääkintä vain toteutuu osittain digitaalisessa ympäristössä. Tämän myötä eläinlääkintä ei ulotu enää vain fyysiselle vastaanotolle, vaan palveluita ja lemmikin koko hoitoketjua on ajateltava uudelleen, jotta se toimii eläimen hoidon kannalta mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti. Osa tiedosta on saatavilla ilman vastaanottokäyntiäkin ja enemmän eläinlääketieteellisiä päätöksiä voidaan tehdä digitaalisten järjestelmien avulla. Myös lainsäädännön muutokset tulevat muuttamaan tätä kenttää.”
Terveiset kollegoille?
Evidensialla eläinlääkäreille on tarjolla mieletön valikoima erilaisia urapolkuja ja tehtävänkuvia. Koulutusmahdollisuudet verkostossa mahdollistavat enemmän, kuin yksi eläinlääkäri kerkeää uransa aikana tehdä.
